Rottien myrkytön torjunta

Jätteet ja avokomposti houkuttelevat rottia. Rotat voivat jyrsiä reiän muoviastian alaosaan tai kanteen ja ne pystyvät jyrsimään myös kaivonrenkaita tai muuta huonolaatuista betonia.

Lintujen ruokinnassa pitäisi huolehtia, ettei maahan putoa siemeniä eikä kotieläinten ruokaa tai vettä tarjoilla ulkona.

Rotat voivat kaivaa metrien pituisia pesäkäytäviä, jotka usein päätyvät rakennusten sokkeleihin ja kaupunkialueella viemäriverkostoon.

Rottien hävittäminen ilman myrkkyä rotanloukuilla tai RatPharynx rotta-ansalla

Rotanloukut tai ansat asetetaan rottien kulkuväylälle seinän viereen, esim. maatiloilla paikkoihin, mistä rotat ovat tottuneet etsimään ruokaa.

Loukkuja ei kannata siirtää välillä uuteen paikkaan, koska rotat eivät välttämättä mene pyydyksiin, ennen kuin ovat tottuneet niihin.

Loukut on hyvä kiinnittää johonkin kiinteään rakenteeseen, ettei rotta vie niitä mukanaan. Hiirenloukkutyyppinen rotanloukku ei lopeta rottaa useinkaan heti ja loukut pitäisi tarkastaa vähintään kerran päivässä. Rotat ovat kannibaaleja, jos ruokaa on vain vähän saatavilla. Hävitä rotat hautaamalla maahan tai laittamalla jäteastiaan.

Rottien kaivamat käytävät täytetään soralla, läpiviennit ja muut kulkuaukot tukitaan esimerkiksi tiheällä metalliverkolla ja uretaanivaahdolla.

Sähköjohdot suojataan alumiiniputkilla paikoissa, missä rotat voivat päästä niitä jyrsimään.

Sokkelin viereen levitetty sorakerros estää rottia kaivautumasta rakennusten alle.

 

RatPharynx rotta-ansan käyttöohje;

Kiinnitä ansan jalat ja sisäpuolella olevan akun liitin ansaan.

Aseta ansa seinän viereen rottien kulkuväyläle.

Työnnä keräyslaatikko ansan alle ja tyhjennä tarvittaessa.

Lataa akku 12 kuukauden välein, tai syksyllä ja keväällä, jos ansaa käytetään lämmittämättömässä tilassa.

Vaihda feromoni/aromiainepussi 12 kuukauden välein täyteen aromiaineannostelijalla varustetuissa malleissa.

Tiputa kolme puristetta nousuluiskan katossa olevasta reiästä luiskassa olevaan koteloon tai laita puristeita ruokakuppiin. Vaihda puristeet kuukauden välein tai imeytä niihin muutama tippa houkutusainetta kerran kuukaudessa.

Rottaperheessä on aluksi n. 10-20 rottaa, jotka tulevat sukukypsiksi alle 3 kuukauden ikäisenä.
Rottanaaras voi synnyttää useita poikueita vuodessa. Rottakanta saattaa kasvaa nopeasti satoihin yksilöihin, jos olosuhteet ovat suotuisat.

Noin 10 prosenttia rakennusten sähköpaloista on rottien aiheuttamia.
Sähköjohtojen lisäksi rotat voivat jyrsiä muovisia viemäriputkia ja aiheuttaa vesivahinkoja, vahingoittaa rakennusten lämpöeristeitä ja levittää karjan rehuun virus-, bakteeri- ja loistauteja mm. trikinoosia, salmonelloosia ja leptospiroosia.

Rottien torjunta rotanmyrkyllä on sallittua 9/2018 alkaen vain torjunta-alan koulutetuille ammattilaisille.

Kuluttajat voivat torjua rottia edelleen rotanloukuilla ja rotta-ansoilla, sekä huolehtimalla, ettei ruokaa ja vettä ole saatavilla.